Avem mai multe sărbători pe an, însă, Crăciunul, parcă ne activează toate simțurile când ne gândim la el. Crăciunul propriu-zis este doar o zi, dar magia și farmecul lui țin mai mult. Pentru copii, totul este mult mai frumos pentru că noi, adulții, îmbrăcăm această sărbătoare în mister. Poate avem impresia că tot ce contează este cadoul de sub brad, omițând faptul că întreaga pregătire a operațiunii, cu fiecare pas, este atât de încărcată de farmec.
Întorcându-mă vreo 20 de ani în urmă, pe când eram un copil, de sărbători aveam vacanță și eram la țară cu familia. Zăpezile la noi erau troiene mari până la geamuri, aveam sobă, plită, și ardeau toată ziua mirosind a căldură și turtă. Tătaiu în fiecare iarnă făcea vin fiert și mânca cu covrigi, mămaia pâine și plăcinte, mama pregătea carnea, tata se ocupa de animale și de curte. Eu? Îi scriam moșului o scrisoare și îmi făceam strategii pe unde să mă ascund (sub mobilă, dulap, canapea) să-l prind când sosește. Aveam activitate de împodobit bradul cu mama și fratele meu cu tata împodobeau toată casa cu luminițe. Aveam mese în familie bogate, veneau rude în vizită, colindători. Eram așa entuziasmată că în fiecare an așteptam cu nerăbdare.
Zilele trecute am văzut un brad care avea sub el cadouri. O emoție puternică mi-a străbătut corpul. Îmi este așa dor să mă trezesc curioasă și să-mi găsesc cadourile sub brad. Părinții mei erau așa fericiți văzându-mă agitată și râzând! Într-un an nu a venit Moș Crăciun. Acesta ne scrisese o scrisoare că din cauza zăpezii foarte mari, nu a putut să ne aducă calculatorul promis. Cât să înțeleg eu situația copiil fiind…sub brad erau doar fructe și dulciuri.
Expunându-mă la „Crăciun” prin filme, produse din magazine și reclame, m-am gândit cum pot să-mi creez acum magia aceasta în viața mea. Raspunsul a fost „Christmas Advent Calendar” sau o listă de activități de făcut până de Crăciun.
Uite la ce m-am gândit…tu poți prelua activități din această listă sau să le introduci în propriul tău program. Este și mai magic dacă ai copii, le poți crea momente cu adevărat de amintit. Aș adăuga, urmând pașii acestei liste, tu însuți te vei transforma.
Dezvoltare personală
-reevaluază-ți anul: ia în considerare ce ai realizat, devenit, achiziționat anul acesta și ce îți dorești mai puțin/ mai mult pentru anul care vine.
-jurnal: notează-ți gândurile și emoțiile.
-binecuvântări: în fiecare dimineață/ seară notează 5 lucruri pentru care ești recunoscător în viața ta sau pentru acea zi.
-evită a te plânge oricare ar fi cauza. Vorbește doar de lucruri pozitive și frumoase.
-mantră: crează-ți o afirmație/ 3 pozitive și repetă-le zilnic. De ex. ” sunt sănătos. Mă accept. Totul este bine în lumea mea.”
-citește zilnic.
-evită pe cât posibil statul un timp îndelungat pe social media. Falsa impresie că unii au o viață perfetă, lipsită de griji, ne distruge percepția realistă despre propria viață.
Bucătărie
În funcție de preferințele culinare ale fiecăruia:
-vin fiert
-ciocolată caldă
-cidru de mere
-decorare de biscuiți/turtă dulce. Dacă aveți copii, implicații în activități. Astfel creați memorii frumoase împreună și petreceți timp de calitate.
-pâine caldă făcută în casă, plăcinte, prăjituri.
-pregătiți masa de Crăciun, carnea sau ce puneți voi pe masă împreună.
Decor
Dacă vrei ceva nou în viața ta, primul pas este să faci curat de ce este vechi. Valabil și pentru suflet, emoții, cât și casă.
- curățenie generală. Donează-ți hainele și lucrurile de care nu mai ai nevoie.
- cântece: ascultă și fredonează ” sărbătorile vin, sărbătorile vin.”
- haine festive: ciorapi împletiți, pături pufoase etc.
- crează-ți propriul decor, improvizează, împodobește-ți casa.
- împodobiți bradul împreună.
Magie
-scrisoare către Moșul. Mare sau mic, cu toții avem nevoie de magie în viața noastră. Scrie-i o scrisoare Moșului cu ce iți dorești să realizezi sau să trăiești în următoarea perioadă, apoi ascunde-o și deschide-o de Crăciun. Cine știe, poate Moșul aude cererile tale nerostite, însă scrise.
– donat: „de Crăciun fii mai bun, fii adevărat!” Donează-ți timpul, lucrurile de care nu mai ai nevoie, mâncare. De fiecare dată când dăruim, se aprinde o lumină în sufletul nostru.
– fapte bune: propune-ți conștient să ajuți oamenii pe oriunde îi întâlnești, să le zâmbești, să le spui o vorbă bună. „Fii schimbarea pe care dorești să o vezi în lumea.”
Fii Moș Crăciun pentru cei din jurul tău!
Cauți oportunități de a face bine? Recomand grupul ” Fabrica de daruri” al prietenei mele dragi, Gina. Este o comunitate puternică în care lumea donează și se ajută.
Prieteni, familie
Amintiți-vă ritualurile și activitățile voastre pe care le făceați sau faceți împreună cu drag, iar acum faceți mai mult din ele.
-activități împreună, jocuri.
-povești despre Crăciun de citit copiilor
-filme cu tematică
-ascultă mai mult ce îți spun ceilalți
-discuții. Evită politicos discuțiile care duc la ceartă sau lasă-i să vorbească zâmbindu-le.
-poze cu voi împreună. Asta vreau să văd eu mai mult anul ăsta pe rețelele de socializare decât poze cu mâncare.
Cadouri
-oferă emoții, construiește tu ceva special. Nu ne dorim cadouri scumpe, voluminoase, apreciem pe cele bine gândite care ne fac să simțim mai mult ca suntem ascultați și apreciați, lucrurile simbolice pe care le primim sau alții le fac pentru noi.
-crează cadouri
-gândește-te la oamenii pe care îi iubești și ce îi reprezintă. E minunat să primești cadouri, însă e magic să oferi emoție.
Art & Crafts
Dacă ești o fire artistică sau ai copii…
-semn de carte
-globuri
-ornamente
-scrie
-croșetează
-o multitudine de idei căutând pe Pinterest, google.
-ia-ți timp pentru pasiunile tale!
Acum puneți muzică, dansează și începe să faci planul tău de activități, ” Christmas Advent Calendar.”
Îți poți programa activitățile pe zile sau să le scrii pe bilețele pe care să le extragi zilnic dintr-un borcan/ cutie. Uite cum decembrie ăsta poate să fie plin de magie în viața ta!
Crăciunul nu e despre a avea, ci despre a fi. A fi alături de oamenii pe care îi iubești, de a crea amintiri la care să te întorci mereu cu drag și dragoste. Prinși în vâltoarea fiecărei zile, uităm să fim prezenți în relațiile noastre și să apreciem cât de norocoși suntem pentru tot ce aveam și lângă cine trăim.
Tu cu ce asociezi Crăciunul? Ce activități ți-ai propus pentru această perioadă?
Cu dragoste,