Copiii Africii
Pe 5 februarie 2020 împlinesc 25 de ani. Ca o autoprofeție îndeplinită, visul meu de copil a devenit realitate. Am căutat oportunități de a veni în Uganda și a-mi oferi timpul, energia, cunoștiințele, pasiunea, pe gratis, pentru a ajuta copiii și comunitatea.
Sunt în Africa de o lună și mai am câteva de stat. Mă gândesc chiar la un an pentru că oamenii ăștia au cu adevărat nevoie de ajutor. Suntem 3 oameni în stagiul ăsta al proiectului: o româncă, un român și 2 turci. Implicate suntem 4 țări partenere: Turcia, Spania, România și Uganda. Ne-am unit cu toții forțele pentru a ajuta comunitatea africană: de la materiale, construcții, grădinărit, haine, educație, organizație, etc. orice poate aduce valoare și să fie sustenabil nu doar cu efecte temporarare.
M-am emoționat rău când am văzut dosarele copiilor. Sunt mai mult fără informații fiind adesea atașat doar fișele tipizate goale. În cazul multora, ei nu-și știu numele părinților (nu-i cunosc) sau alte informații despre aceștia. Un mare procent dintre ei sunt deja dependenți de droguri sau/ și alcool și au HIV pozitiv. Mă miră și de unde au auzit de dorguri la vârste așa mici, dar ei sunt copiii străzii și au învățat să supraviețuiască. Totuși acești copii știu să se gospodărească: fac mâncare, spală, au multe alte abilități „life skills”.
Am văzut copii în vârstă de 7 ani care abuzează de substanțe. Unii muncesc o zi întreagă doar pentru a primi un drog, care apropo, sunt și ieftine aici. Părinții, adică oamenii ăștia care fac sex de nevoie și totuși inconștient, consideră că alcoolul curăță sufletul și îl utilizează ca medicament împotriva plânsului sau durerilor de orice tip. Neutilizând prezervativul, ajung să facă zeci de copii și îi părăsesc în stradă pentru că nu îi pot întreține. Am acasă o cutie cu sute de bucăți de prezervative pentru a face educație sexuală cu copiii. Cu siguranță, ei au mai multe cunoștiințe decât cei cărora le-a dat viață despre protecție și prevenție.
Mulți ajung să-și vândă corpul pentru sex fie că sunt fete sau băieți. De asemenea, dacă soțul/ soția moare, ei alungă copilul din viața lor considerând că este al celui mort și-și caută alt partener.
Un copil a plecat de la centru fără să anunțe pe nimeni. Și-a luat pătura și a plecat. Ori doarme în stradă, ori cineva l-a recrutat pentru diverse activități. De asemenea, unii pleacă de acasă sătuli de abuzuri, exploatare și violență.
Zilnic sute de copii noi sunt abandonați în stradă, este statistic! Totuși își găsesc puterea în ei să zâmbească. Am participat și o să mai particip la recrutarea copiilor pentru centru, cunoașterea membrilor de familie pe care aceștia îi au; cartierele mai sărace decât sărăcia. Am văzut pe fișa unui copil că are 8 frați și toți sunt în centru abandonați.
Am mers 3h cu 2 autobuze locale dus și alte 3 h la întoarcere să ducem o fată la mătușa ei, singura rudă. Eram eu, asistenta socială și fata. Am fost instruită pentru mijloacele de securitate (care au devenit parte din comportamentul meu). Am ajuns un pic mai departe de Jinja-sursa Nilului. O ploaie tropicală a început. Ne-am dus la taraba mătușii, ne-a servit cu matoche-banane (făcute la cuptor precum cartofii), pește și a cumpărat apă. Am completat niște hârtii și mi-a mulțumit în engleză că sunt acolo. Deși eram singura albă din oraș și o atracție “exotică” pentru localnici, cu toții știau de ce sunt acolo. Știu că nu sunt “muzungu”-om alb; un om alb turist, care vine și aruncă cu banii în stânga și dreapta pentru a evidenția superioritatea sa și fără niciun gând de a ajuta.
În spațiul organizației au o singură masă pe zi, fasole cu făină fiartă și apă dintr-un sistem care o fiiltrează – construit recent. După cunoștiințele mele asta este malnutriție. Noi le-am oferit ocazional mese cu diferite tipuri de alimente.
În afară de noi, cei implicați direct, am găsit mulți oameni dornici să ne ajute: oameni de afaceri turci, mici afaceri din Uganda, alți specialiști.
Pentru că ne dorim ca timpul și prezența noastră să aducă cât mai multă valoare comunitătii ne-am gândit la o serie de lucruri și îmbunătățiri ale spațiului pentru care dorim să vă cerem ajutorul.
Igiena lasă de dorit și probabil dacă aș avea aparate speciale, aș găsi boală la tot pasul.
Copiii au nevoie URGENT de toalete, dușuri și bani pentru taxele școlare să poată merge să studieze în școala primară sau secundară. Alte lucruri pe care noi le considerăm necesare în acest moment și le putem realiza cât suntem aici:
Energie solară pentru apă caldă și electricitate ( apă caldă nu au deloc, iar electricitate nu au în școală).
Îmbunătățirea dormitorului + saltele noi ( arată ca un grajd la propriu, numai că în el dorm la grămadă copiii).
Taxele școlare pentru 11 copii ( taxă școală, dormitor, măncare, haine, rechizite, cărți, obiecte de igienă -până în 300 euro de copil– toate astea sunt pentru 1 an de zile ). Dacă nu reușim să trimitem copiii la școală vor rămâne doar în grupa mixtă “catch up class” unde li se furnizează informații de bază, dar niciodată nu vor avea posibilitatea să înainteze în viață. Dacă nu ajuți azi un copil să meargă la școală, nu ai de ce să te miri de adulții disfuncționali de mâine și de “nenorocirile societății”.
Locul de joacă: îmbunătățirea terenului, curățare de cioburi, netezire teren ).
Diferite tipuri de alimente pentru diversificarea alimentației și evitarea malnutriției. Aici am gândi t la a planta diferiți pomi ca avocado sau cartofi, morcovi, rosii, fasole, cartofi, dovleci, pepeni; cât și la achiziționarea unor găini să le aibă pentru ouă și carne.
Un coș de baschet. Ei au niște improvizații de porți pentru fotbal și ne gândeam că un coș de baschet pe teren le-ar umple timpul, ar stimula activitatea fizică și pot dezvolta o pasiune în această direcție.
Alte materiale necesare pentru educația lor și materiile pe care le studiază.
Pentru că împlinesc 25 de ani, cea mai mare dorință a mea este de a oferi ceva celorlalți. Vă invit și vă rog, cu mic și mare, să vă implicați în dezvoltarea comunității africane și oferirea posibilității de a merge la școală pentru copiii străzii. Cum? Donând orice sumă începând de la 1 euro pentru proiectele noastre.
Donează aici: https://gogetfunding.com/street-children-in-africa-empowering-community/
Noi ne luăm angajamentul să ducem la îndeplinire obiectivele, să muncim cot la cot și să vă ținem la curent cu progresele înregistrate.
P.s. Dacă tu nu poți sau nu vrei să donezi cel puțin 1 euro, distribuie linkul de fundraising sau acest articol cunoștiințelor și prietenilor tăi.
Cu dragoste,
Facebook Comments