Eu nu am venit pe lume sa îndeplinesc așteptările nimănui.
Eu nu trăiesc pentru nimeni, trăiesc pentru mine. E problema altora ce vor de la noi. Devine problema noastră când acceptam . Datoria noastră este de a fi noi Ok cu noi, de a face lucrurile in conformitate cu noi înșine, in ritmul nostru propriu.
Studiile din domeniul psihologieimi-au deschis apetitul pentru dezvoltare și m-au făcut sa conștientizez, sa deschid ochii și sa văd cu adevărat cum sunt eu, cum e lumea mea. Am fost surprinsă sa observ, maturizandu-ma acum, ca modul in care priveam eu lumea, subiectiv, era la polul opus de realitatea obiectiva.
Beam cafeaua intr-o amiaza cu un prieten, iar el mi-a atras atentia asupra faptului ca tot repetam o fraza: „am plecat ca nu eram apreciata, fac asta ca sunt apreciata, îmi doresc sa fiu apreciata, daca obtin aia o sa fiu apreciata”. Mi-am dat seama ca asta chiar e o problema, faptul ca nu-mi dau valoare singura, nu ma consider suficient de buna si astept in permanenta aprecierea celorlalti.
▪️Despre motivația din exterior și imaturitate
Exemplu personal:Sunt cea mai mica membra a familiei mele, iar in mod inconstient am atras acest aspect oriunde in viata mea: cea mai mica de varsta din liceu, facultate, master, job, business. Întrețineam in viața mea ideea de „copil răsfățat”. Chiar eu repetam asta despre mine. Ma simteam bine in rolul asta. Mi se repeta ca sunt un copil, devenise alintul meu favorit si ma purtam cel mai adesea ca unul. Copiii sunt minunati, ador zambetul si energia lor, dar hai sa lasam comportamentul infantil pentru ei. Fiecare etapa de varsta cu provocarile ei.
Refuzamsa acceptam faptul ca am trecut de aceasta etapa a copilariei. O căutare permanenta a acceptării și recunoașteri celorlalți e un semn.
Am ascultat un psihologsi m-a atins cu o fraza: daca tu astepti in permanenta ca ceilalti sa-ti aprobe actiunile, sa fii motivat din exterior, nu esti suficient de dezvoltat emotional, te afli in continuare in ipostaza de copil. De ce aceasta afirmatie? Pentru ca numai un copil asteapta aprobarea parintilor, face lucruri care sa o bucure pe mama, pe doamna, pe tata.
1. Chiar daca obisnuiesti sa combati și sa te revolti asupra afirmațilorpe care altii le rostesc vis-a-vis de tine, fii atent daca nu cumva, acestea, inconștient, au devenit o parte din tine. D-aia te revolti așa tare când auzi o afirmație care-ti pune limite și-ti taie aripile, pentru ca este parte din adevarul tau.
„Orice plantam in subconstientul nostru si hranim prin repetitie devine realitate.” – Earl Nightingale
Pune-ti intrebarea” cine esti tu?”; ” care sunt nevoile tale ca fiinta umana”. Ai rabdare cu tine si pune pe hartie ce simti si iti doresti cu adevarat.
Eu iti spun calimitarile talede acum sunt rezultatul repetarilor de fraze ale celor din jurul tau. Adevarul lor despre viata a devenit viziunea ta despre realitate.
2. Gata! Asculta și auzi.Fii receptiv la ce se vorbește in jurul tău. Renunta la placa pe care ți-o repeți de atatia ani. Și ce crezi?! Nici măcar nu e „CD-ul” tău. Alții au tot repetat in jurul tău, iar tu ca un reportofon ai înregistrat. Tu, copilul, ai ascultat atatia ani poveștile părinților tai despre cat de greu se fac banii, despre ce urata e viața și amara. Toate plăcile acestea le ai înregistrate in subconștient. Fii acum receptiv și asculta mai mult. Asculta-ți corpul, ascultați inima, intuiția, asculta.
A fi deschis la minteinseamna a lua cu adevărat in considerare și opiniile celorlalți si compara cu ceea ce stii deja. Parca acum aud cu adevărat oamenii din jurul meu, când m-am oprit sa mai fiu in defensiva, mereu in garda și pregătită sa spun „nu” la tot ce vine in calea mea. Da-ți voie sa fii.Sa fii vulnerabil, sa fii sincer, sa accepți ca nu le știi pe toate și da, exista oameni mult mai deștepți ca noi atât pe cunostiinte generale, cât și pe un subiect anume. Sunt experți pe domeniile alea. E Ok sa nu știi tot…chiar e normal sa recunosti ca nu detii „adevarul suprem”.
3. Cea mai mare greșealăin viața este sa nu te iubești pe tine. Îți zic eu, in terapii, se lucrează a aduce pacientul la o stare de narcisism, iubire de sine, pentru ca este sanatos. Este imaginea de sine.Atâta timp cât nu ajungi la manifestarea narcisismului la un nivel patologic, tu iubește-te și respectata-te mai mult decât alții. Adesea vorbim urat despre noi și frumos despre alții. Realizezi ca ești singurul care asculta de afirmațiile tale și devii masochist maltratandu-te singur constant ? Nu conteaza ca te crezi un om bun tratandu-i pe altii bine, cu vorbe frumoase, atat timp cat tie despre tine iti spui lucruri negative, urate. Surpriza! Singur iti transformi viata intr-un intuneric constant. Ce sa mai spunem de stima de sine! Sunt sigura ca-ti doresti ca stima ta de sine sa fie puternica. Primul pas este sa -ti controlezi afirmatiile cu privire la tine insuti. Spune-ti lucruri bune, sincere, frumoase. Nu e nevoie sa fii fals, dar sunt sigura ca ai parti bune carora nu le dai voie sa se maifeste.
4. Cauta pe youtube „afirmatii” si asculta cat de des poti,zilnic, o inregistrare pe care o gasesti. Ai nevoie sa-ti instalezi alte adevaruri in mintea si sufletul tau.
5. Ai mai multăîncrederein viața, Univers, Dumnezeu. Ei știu care este calea către binele tău suprem. Când consideri ca ai o problema, inchide ochii, respira, ieși și plimba-te. Nu acționa sub nervi, fericire, supărare. Lasă emotiile sa treacă. Știi vorba aia cu nicio minune nu durează 3 zile? La fel și cu emotiile/ situațiile negative. Nimic nu se va rezolva când te agiti tu, pentru ca efectiv blochezi toată energia și dai prea mare putere situației pentru a vedea soluția. Cel mai important aspect in viața – > Fii recunoscătorpentru evenimentele pozitive, cât și negative. Așa primesti mai mult și trăiești mai in armonie cu tine. Personal, in fiecare dimineața, zilnic, îmi notez 10 motive pentru care sunt recunoscătoare. Toate au rolul de a ne forma. Nimeni nu primește mai mult decât poate duce, ci fiecare după puterea sa.
6. Renunta la a mai astepta sa fii motivat de altii. Renunta la a mai astepta aprobarea celor din jur pentru tot ce faci. Tu fii! Nu ai nevoie ca altcineva sa creada in visul tau. E al tau. Nu al lor! Tu viseaza si construieste. 🙂
7. O scurta meditatie pentru identificarea convingerii celei mai inradacinate in mintea ta :
Inchide ochii.
Relaxeaza-te si lasa gandurile sa vina.
Fii atent la tine ce convingere limitativa iti repeti.
Ce programe au instalat alții in mintea ta?
Care este persoana, evenimentul pe care il asociezi imediat cu aceasta convingere/ afirmatie?
Probabil mama, tata, vreun frate/ sora, o ruda, o situatie incarcata emotional…vizualizezi evenimentul?
Observa-te. Este trecut. Lasam situatia in trecut.
Tu esti prezent. Esti o alta persoana, iar acum ai dreptul si meriti sa lasi in urma istoria altora de viata si sa-ti scrii propria ta poveste despre tine.
Poti apela la cineva care sa te ghideze in aceasta meditatie sau sa porti o conversatie cu un prieten care sa te asculte cand povestesti. Care este fraza pe care o repeti constant? ( asa cum mi-am identificat eu afirmatia limitativa raportandu-ma la altii, in conversatia de la cafea).
8. O alta soluție/ tehnica psihologica:
O stiinta noua in psihologie este NLP ( Neuro- linguistic-programming = programare neurolingvistica), iar eu am sa va prezint o tehnica derivata din aceasta stiinta studiata si practicata de mine.
Ecranul mental
Inchide ochii. Relaxeaza-te. Imagineaza-ti ca ai in mintea ta un televizor. Vizualizeaza acest televizor dupa bunul tau plac. Ce situatii/ ganduri apar pe ecranul acestuia?
Tu ai telecomanda! Priveste-ti viata din exterior. Fii observatorul problemei tale. De regula, ne afundam atat de mult in ganduri si probleme ca nu suntem capabili sa luam situatia global.
Analizeaza-te din exterior.
Razi de tine.
Cum vezi acum situatia, tu fiind observator nu participant?
Indeparteaza-te de televizorul din mintea ta. Schimba programul. Rescrie povestea.
Zambeste. 🙂
Deschide ochii si traieste. Ia decizia cea mai buna privind drumul vietii tale.
De fiecare data cand simti ca nu faci fata unei situatii, intoarce-te la ecranul mental, televizorul din mintea ta si uita-te la „film” din exterior.
Sunt sigura ca ai sa gasesti motivatie si putere sa-ti cladesti viata. Daca te-aminspirat,distribuieprietenilor tai sa-i ajuti, iar mie scrie-mi parerea ta si cum consideri ca-ti mai pot fi de folos. Care sunt limitarile tale de care nu poti scapa?
Ai curajul sa traiesti. Zambeste. Iubeste. Multumeste.
Controleaza-ti mintea.
Te imbratisez cu drag,
Facebook Comments